Noodweer teistert zuiden Brabant en Limburg

De brandweer in het zuidoosten van Brabant en het zuiden van Limburg heeft donderdag de handen vol gehad aan meldingen van wateroverlast in de regio. In het zuiden van Limburg kreeg de brandweer zo'n honderd tot honderdvijftig meldingen binnen, in het zuidoosten van Brabant ging het om ongeveer vijftig meldingen, melden de woordvoerders van de brandweerkorpsen in die regio's.

De meldingen in het zuidoosten van Brabant begonnen vanaf ongeveer 17.30 uur binnen te stromen. Met name in Valkenswaard was sprake van ondergelopen straten. In sommige gevallen liep ook regenwater huizen in.

Rond 20.00 uur had de brandweer de meeste meldingen afgehandeld. "Het riool heeft het water voldoende kunnen afvoeren", aldus de woordvoerder. Ook waren er drie blikseminslagen in woningen in Brabant Zuid-Oost. Die zorgden slechts voor lichte schade.

In het zuiden van Limburg heeft de brandweer het volgens een woordvoerder 'beredruk'. Ook hier ging het vooral om wateroverlast. "De brandweer heeft de handen vol aan ondergelopen straten en kelders."

Ook viel er tussen Heerlen en Valkenburg een boom op het spoor. Daardoor reden er op dat traject geen treinen. Reiziger moesten rekening houden met een vertraging van een halfuur tot driekwartier.

De meldingen in het zuiden van Limburg kwamen tussen 18.30 en 20.30 uur binnen. De woordvoerder verwacht later op de avond nog 'een tikje' noodweer mee te krijgen. "Maar het ergste hebben we hopelijk gehad."

In het noorden van Limburg was sprake van vier blikseminslagen, waaronder bij een toren van een kerk in Reuver. Daarbij ontstond slechts lichte schade aan daken.

Verder kreeg een kerk in Horst te maken met een laag van ongeveer tien centimeter water dat in de kelders kwam te staan. Dergelijke meldingen kwamen ook uit andere plekken verspreid over de regio, zegt de woordvoerder. "Maar het valt eigenlijk allemaal wel mee. Het meeste noodweer lijkt aan ons voorbij te zijn gegaan."

Hetzelfde geldt voor het midden van Limburg en de regio Midden- en West-Brabant. In het midden van Limburg liepen negen kelders onder, in Midden- en West-Brabant kreeg de brandweer volgens een woordvoerder vooralsnog weinig opdrachten.