Hefbrug Waddinxveen doet het weer

De hefbrug in Waddinxveen is sinds maandagochtend weer volledig in bedrijf. De brug werd de afgelopen anderhalve week slechts beperkt bediend nadat het brugdeel voor de tweede keer in korte tijd naar beneden was gestort. De provincie Zuid-Holland heeft de brugaandrijving en elektromotor in zijn geheel vervangen.

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de brug na afronding van de werkzaamheden tot zondagnacht 00.30 uur uitgebreid getest is. De afgelopen anderhalve week ging de brug een keer per uur open. Daardoor liep de scheepvaart vertraging op.

Afgelopen zaterdag was de brug het grootste deel van de dag ook voor wegverkeer afgesloten om werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Fietsers en voetgangers konden gebruikmaken van een gratis taxibusje.

In de loop van zondag kon scheepvaartverkeer alweer makkelijker in zuidelijke richting passeren. Dat zorgde voor een betere aansluiting met de spoorbrug die iets verderop de vrije doorvaart bemoeilijkt.

Bij het incident eerder deze maand zakte het brugdeel van de monumentale hefbrug uit 1936 door een storing van twintig naar 7,5 meter hoogte. De Zuid-Hollandse gedeputeerde voor verkeer en vervoer Ingrid de Bondt (VVD) brak daarop haar vakantie af. Ze wilde daarmee voorkomen dat opnieuw een grote storing optreedt.

Het was het tweede incident in twee maanden tijd. In juni raakte de brug beschadigd toen het brugdeel van 25 meter hoogte naar beneden kwam. Dat kwam doordat bij het omschakelen van de hoofdbediening op de noodbediening een fout werd gemaakt. Beide keren raakte niemand gewond.