'Politietrainingsmissie logistieke puinhoop'

Militairen die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Kunduz noemen de operatie een logistieke puinhoop. Dat meldt de NOS zondag op basis van e-mails van militairen.

De militairen die begin juli in Kunduz aankwamen zijn gefrustreerd omdat ze er al zes weken zitten en nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materieel zou nog niet zijn aangekomen en er zijn nog maar twee van de twintig tolken aanwezig die nodig zijn voor de opleiding van Afghaanse agenten.

Begin deze week meldde De Telegraaf al een soortgelijk verhaal. Een deel van de 350 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Kunduz zou zich vervelen omdat nog gewacht wordt op materieel. Militairen zouden hun tijd doden met lezen, studeren en films kijken, zei een officier maandag in de krant.

Zondag maakte het ministerie van Defensie juist bekend dat Nederlandse politietrainers zondag in Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige Afghaanse provincie, voor het eerst zelfstandig hebben gepatrouilleerd. Het ministerie stelde verder dat de Nederlanders zich de afgelopen weken in Kunduz voorbereidden op hun taak, het trainen van Afghaanse agenten.

Zo werd onder meer geoefend met Duitse militairen om er zeker van te zijn dat de Nederlanders in geval van nood op hen kunnen rekenen. Ook werden procedures met de Amerikanen doorgenomen. De leiding van de politietrainingsmissie voerde gesprekken met vertegenwoordigers van onder meer de Afghaanse autoriteiten over de wijze waarop de missie wordt uitgevoerd.

De politietrainingsmissie duurt tot medio 2014. In totaal nemen 545 Nederlandse militairen en politieagenten deel aan de missie. Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven.