Flexibele werkweek in de wet

Het wordt makkelijker voor werknemers om hun werkweek aan te passen als ze tijdelijk meer of juist minder willen werken, bijvoorbeeld vanwege de geboorte van een kind. Dat wordt geregeld in een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bewindman wil hiermee bereiken dat het makkelijker wordt om werk te combineren met de zorg voor kinderen of naasten. Wie tijdelijk korter of langer wil werken, moet dat overigens wel doen in overleg met de werkgever.

Het wordt ook eenvoudiger om ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof op te nemen. Daarvoor past Kamp de wet aan. Ouders kunnen voortaan in overleg met de werkgever bepalen hoe dat ouderschapsverlof eruitziet. Nu stelt de wet daaraan nog beperkingen.

Bij langdurig zorgverlof wordt het in sommige gevallen mogelijk om vrij te krijgen om andere mensen dan directe familieleden te helpen. Moeders die tijdens het bevallingsverlof in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen recht op extra verlof, zodat zij nog voldoende tijd hebben om thuis zelf voor haar kind te zorgen.

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op voor flexibele werktijden.