Orka Morgan niet naar Tenerife

Orka Morgan vertrekt voorlopig niet naar Tenerife. De rechtbank in Amsterdam bepaalde woensdag dat het dier in Harderwijk moet blijven tot er meer onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om haar in de natuur terug te zetten. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, eisten in een kort geding dat het dier niet naar een zeepark in Tenerife zou verhuizen.

Morgan werd op 23 juni 2010 verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft zij in het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium wil dat de orka naar een zeepark in Tenerife verhuist. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf hier toestemming voor. Terugzetten in de vrije natuur is volgens wetenschappers onmogelijk, omdat Morgan alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd.

De Orka Coalitie gelooft hier niets van en betwist de onafhankelijkheid van de deskundigen. Het Dolfinarium in Harderwijk zou bewust informatie over het DNA van Morgan hebben achtergehouden, zodat haar familie niet kan worden teruggevonden. Volgens de Orka Coalitie wil het Dolfinarium het jonge vrouwtje inzetten voor het fokken van orka's.

De rechter oordeelde woensdag dat het ministerie nader onderzoek moet doen naar de mogelijkheden om Morgan weer vrij te laten. Tot die tijd moet de orka in Harderwijk blijven.