Italië in crisisberaad

Italiaanse autoriteiten zijn dinsdag bijeen gekomen voor een crisisberaad over de alsmaar oplopende rente op Italiaanse staatsobligaties. Het land dreigt, samen met Spanje, meegezogen te worden in de Europese schuldencrisis.

Volgens ambtenaren heeft minister van Financiën Giulio Tremonti het Italiaanse financiële stabiliteitscomité bijeengeroepen om over de onrust op de financiële markten te praten. Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de Italiaanse centrale bank en andere toezichthouders op de financiële sector zijn aanwezig bij het beraad.

De rente die Italië moest betalen over haar tienjaars staatsobligaties steeg tot een record van 6,1 procent. Dit het hoogst sinds 1997. Ook de rente-opslag met de veilig geachte Duitse staatsobligaties liep op tot een record. Spanje was eveneens de pineut en moet nu 6,3 procent rente betalen. Op de grens van 7 procent wordt het voor landen bijna onmogelijk om de schulden nog terug te betalen.

De vrees is vooral dat het Europese noodfonds niet groot genoeg is om Italië en Spanje, de derde en vierde economie van de eurozone, uit de brand te helpen.

De Europese Commissie liet weten zich nog geen zorgen te maken over de kwakkelende zuidelijke Eurolanden. "We volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat hun regeringen de noodzakelijke maatregelen zullen nemen", zegt de woordvoerder.