Brooks: praktijken NotW vreselijk en verfoeilijk

Wat er bij News of the World is gebeurd is vreselijk en verfoeilijk. Dat heeft Rebekah Brooks dinsdagavond gezegd. Na een hoorzitting van drie uur eerder op de dag, waarin Rupert en James Murdoch getuigenissen aflegden over het afluisterschandaal rond NotW, was het de beurt aan de voormalige hoofdredacteur van de krant en aftredend directeur van News International.

Net als Rupert en James Murdoch bood Brooks haar verontschuldigingen aan voor de afluisterpraktijken bij de krant. Brooks zei tegen de Lagerhuiscommissie zo open mogelijk te zullen antwoorden, maar koos er toch voor om haar advocaat aan haar zijde te hebben.

Volgens de oud-hoofdredacteur kwam pas eind december 2010 aan het licht dat op grote schaal telefoons werden afgeluisterd door medewerkers van NotW. "Ik denk dat we, toen we over die informatie beschikten, snel en slagvaardig hebben gehandeld." Brooks wilde vanwege een strafrechtelijk onderzoek niet ingaan op vragen of ze door hooggeplaatste medewerkers was misleid.

Net als andere kranten maakte NotW gebruik van privédetectives, zei Brooks. Wel ontkende ze ooit de privédetective Glenn Mulcaire te hebben ontmoet. Mulcaire werd in 2007 veroordeeld voor het afluisteren van telefoons. Brooks zei verder dat ze niet zou hebben toegestaan als deze personen specifieke betalingen zouden hebben gedaan.

In 2003 bevestigde Brooks dat het betalen van agenten door journalisten in de praktijk voorkwam. Dinsdag zei ze dat ze hiermee had gedoeld op een 'algemene overtuiging' dat dit in het verleden gebeurde en niet op een 'wijdverspreid gebruik'. "Ik kan zeggen dat ik nooit zelf een agent betaald heb", zei ze. "Het is mijn ervaring dat de politie informatie gratis aan kranten geeft."

Brooks zei het te betreuren dat de telefoon van het vermoorde meisje Milly Dowles was afgeluisterd. "Dat vind ik net zo weerzinwekkend als ieder ander in deze ruimte." Daarnaast zei ze het te betreuren dat het te lang heeft geduurd voor de zaak grondig werd onderzocht.

Brooks, van 2000 tot en met 2003 hoofdredacteur van NotW, werd zondag ingerekend, maar na het betalen van een borgsom weer vrijgelaten.


Brooks: praktijken NotW vreselijk en verfoeilijk (Foto: Novum)