Cameron geschokt door afluisterschandaal

De Britse premier David Cameron is geschokt door de aantijgingen dat de Britse krant News of the World de voicemail van een vermist meisje heeft gehackt nadat ze als vermist was opgegeven. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

"Als ze (de aantijgingen, red.) waar zijn, dan is dat een werkelijk verschrikkelijke daad en een vreselijke situatie", aldus Cameron. "Wat ik in de kranten heb gelezen is echt, echt schokkend. Dat iemand dit kan doen in de wetenschap dat de politie deze persoon zoekt en probeert uit te zoeken wat er is gebeurd."

Het afluisterschandaal verdiept zich nu wordt beweerd dat de kraak van de voicemail van het vermiste meisje mogelijk het politieonderzoek heeft gefrustreerd. Het meisje, de 13-jarige Milly Dowler, verdween in 2002 in Surrey, ten zuiden van Londen. Later bleek dat ze vermoord was door de portier van een nachtclub.

Een medewerker van News of the World zou de telefoon van het meisje hebben gehackt om haar voicemail-berichten te beluisteren. Sommige berichten wiste hij om ruimte te maken voor eventuele nieuwe berichten. Tijdens het politieonderzoek kwamen agenten erachter dat sommige berichten waren gewist, waardoor bij hen en de ouders van Milly de valse hoop werd gewekt dat het meisje nog steeds in leven was.

De advocaat van de nabestaanden is van plan News of the World aan te klagen. "Het is tragedie op tragedie om erachter te komen dat de News of the World geen menselijkheid toonde op zo'n afgrijselijk moment", aldus Lewis. "Het feit dat ze bereid waren op zo'n afschuwelijke manier te handelen, waardoor het politieonderzoek in gevaar werd gebracht en de ouders valse hoop kregen is verachtelijk." Leidinggevenden van de krant zouden als het aan hem ligt hun verantwoordelijkheid moeten nemen en opstappen.

Rebekah Brooks, directeur van News International, de uitgever van de tabloid, is dat in ieder geval niet van plan. In een e-mail aan de medewerkers van de krant zei ze dat de 'zwaarst mogelijke maatregelen' worden genomen als blijkt dat de aantijgingen waar zijn. "We waren allemaal geschokt en met afgrijzen vervuld toen we gisteren hoorden over de beschuldigingen. Ik ben er ziek van dat deze gebeurtenissen lijken te hebben plaatsgevonden. Niet alleen omdat ik destijds redacteur bij News of the World was, maar ook omdat de verwoestende gevolgen voor de familie van Milly Dowler onvergeeflijk zijn." Brooks zei niet op de hoogte te zijn van een mogelijke kraak van de voicemail.

Ook de Britse oppositieleider Ed Miliband van Labour zei dinsdag dat Brooks haar 'positie moet heroverwegen' in het licht van de beschuldigingen. Volgens hem bezoedelen de aantijgingen het blazoen van de Britse journalistiek. Het parlement in Londen houdt woensdag een spoeddebat over de kwestie.

Glenn Mulcaire, een privédetective die al eens eerder vastzat voor het aftappen van mobiele telefoons namens News of the World, bood dinsdagavond zijn verontschuldigingen aan voor de mogelijke verstoring van het politieonderzoek.

In een verklaring in de krant The Guardian zei hij dat hij wist dat hij de 'ethische grenzen opzocht', maar niet wist dat hij ook in strijd handelde met de wet. Hij zei dat het hem speet dat mensen door zijn handelen verdriet is aangedaan.

News International heeft gezegd intern onderzoek te doen naar de beschuldigingen en samen te werken met de politie. De uitgever heeft eerder al excuses aangeboden en financiële regelingen getroffen met andere slachtoffers van wiens voicemail was gekraakt.

Seriemoordenaar Levi Bellfield werd twee weken geleden veroordeeld voor de moord op Milly. Hij zat al een levenslange gevangenisstraf uit voor twee andere moorden.

Grote bedrijven als Ford, Virgin en supermarktketen Tesco hebben inmiddels aangegeven mogelijk niet langer te adverteren in News of the World.


Cameron geschokt door afluisterschandaal (Foto: Novum)