China boos om ontmoeting Obama en Dalai Lama

China heeft zondag woedend gereageerd op de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Dalai Lama. De Tibetaanse geestelijk leider werd door Obama op het Witte Huis ontvangen voor een persoonlijk onderhoud. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing repte van een 'grove inmenging in de Chinese binnenlandse aangelegenheden die schadelijk is voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen'.

De Chinese regering had Obama opgeroepen zijn uitnodiging aan de Dalai Lama in te trekken. Obama hield echter voet bij stuk en trok drie kwartier uit voor een persoonlijk onderhoud. De Dalai Lama verblijft momenteel in de Verenigde Staten in verband met een internationale spirituele conferentie van boeddhisten in Washington.

"Wij eisen dat de Amerikanen serieus rekening houden met China's stellingname, onmiddellijk maatregelen treffen om de schadelijke effecten weg te nemen, ophouden zich te bemoeien met China's binnenlandse aangelegenheden en ophouden met samenspannen met en steun verlenen aan anti-Chinese separatistische krachten die streven naar Tibetaanse onafhankelijkheid", zo luidde een verklaring van woordvoerder Ma Zhaoxu van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

De Verenigde Staten en China zijn de laatste maanden, sinds het bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Washington, juist nader tot elkaar gekomen. Ook de komende maanden staan in het teken van hoog bezoek. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton arriveert eind juli in de Zuid-Chinese stad Shenzhen, vicepresident Joe Biden doet China ook deze zomer aan. Bidens Chinese ambtgenoot Xi Jinping bezoekt Washington.