Acht banken zakken voor stresstest

De Europese Bankautoriteit zegt dat acht van negentig Europese banken zijn gestraald voor een stresstest. Dat is één meer dan vorig jaar. De EBA zegt dat zestien banken de test maar net hebben gehaald.

De stresstest moet aangeven hoe banken een nieuwe recessie zouden doorstaan. De autoriteiten willen weten welke banken zwak zijn en kwetsbaar als Griekenland of een ander land zijn schulden niet meer zou kunnen voldoen.

De gezakte banken moeten 'onmiddellijk' stappen ondernemen om hun financiële buffers te versterken, aldus de EBA. Ze moeten volgens de EBA in totaal tweeënhalf miljard euro extra ophalen. De banken die met de hakken over de sloot slaagden voor de stresstest is ook gevraagd om hun financiële reserves te versterken.

Van de acht gezakte banken komen er vijf uit Spanje. Het gaat om de banken Catalunya Caixa, Caja de Ahorros de Mediterraneo, Banco Pastor, Unnim en Grupo Caja.

Toch heeft het hoofd van de Spaanse centrale bank vrijdag gezegd dat de gezakte instituten geen extra geld nodig hebben. De EBA heeft niet het feit meegewogen dat Spaanse banken al verplicht zijn reserves op te bouwen voor zware economische tijden, aldus gouverneur van de Spaanse centrale bank Miguel Angel Fernandez Ordonez. Als de EBA deze nationale regels had meegenomen in zijn analyse zouden de Spaanse banken de test hebben doorstaan, aldus Ordonez.

Naast de vijf Spaanse banken zakten de Griekse banken EFG Eurobank en ATEBank voor de stresstest. Ook de Oostenrijkse Österreichische Volksbank AG wist niet te slagen.

De EBA heeft niet de autoriteit om banken te verplichten meer kapitaal op te halen, of om ze te dwingen te fuseren of delen af te stoten. Alleen nationale overheden kunnen dergelijke stappen ondernemen.

De stresstest, die door nationale banktoezichthouders is uitgevoerd, simuleerde wat er met banken gebeurt tijdens een recessie waarin de economische groei vier procent lager uitvalt dan in de prognose van de Europese Unie.

Critici van de stresstest menen dat deze niet streng genoeg is, aangezien de specifieke mogelijkheid van een Grieks faillissement niet gesimuleerd is.


Acht banken zakken voor stresstest (Foto: Novum)