[Tour] De etappe van vandaag

Op de één na laatste dag van de Tour de France staat de enige individuele tijdrit op het programma. De rit wordt verreden in en rond Grenoble, over 42,5 kilometer. Hier zal de definitieve beslissing vallen in de Tour de France. Kan Andy Schleck zijn gele trui behouden? Of wordt het toch Cadel Evans die wint? We weten het allemaal vanmiddag.

Grenoble
Grenoble (153.000 inwoners) is een stad in zuidoost-Frankrijk, aan de voet van de Alpen, waar de rivier Drac en de rivier Isère samenkomen. De stad is de hoofdstad van het departement Isère. In 1968 werd in Grenoble de Olympische Winterspelen gehouden. Toen was de Nederlandse delegatie goed voor negen medailles, waarvan drie gouden.

Grenoble heeft de Tour de France al 38 keer over de vloer gehad. De eerste keer was al in 1905 en de laatste keer is 10 jaar geleden. In 2001 won Lance Armstrong een tijdrit die startte in Grenoble en finishte in Chamrousse.

Etappebeschrijving
De tijdrit gaat over 42,5 kilometer over een geaccidenteerd terrein in en rond Grenoble. In het Critérium du Dauphiné werd er een tijdrit over exact hetzelfde parcours verreden. Toen was de Duitser Tony Martin het snelste in 55.27. Hij bleef daarmee toen Bradley Wiggins en Edvald Boasson Hagen voor. Van de aanwezige klassementsrenners was Cadel Evans toen het snelste op plaats zes.

Profiel

Klassement na negentiende etappe

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Fabian Cancellara, Tony Martin
**** Cadel Evans, David Millar
*** Alberto Contador, Edvald Boasson Hagen, Peter Velits
** Lieuwe Westra, Levy Leipheimer, Tom Danielson
* Andy Schleck, Christian Vande Velde