Veel problemen door wind en regen

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt al de hele dag veel hinder van de harde wind en regen. Aan het einde van de middag waren zestien vluchten geannuleerd, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

Ook zijn veel vluchten vertraagd. "Er is beperkte capaciteit vanwege de wind en het slechte zicht door de regen", legt de woordvoerder uit. "Vluchten komen met vertraging binnen en vertrekken vervolgens ook weer te laat." De zegsvrouw verwacht dat de overlast nog wel even aanhoudt. "Ook als het weer wat rustiger wordt, lopen de effecten nog wel even door."

In Den Haag zijn donderdagmiddag twee voetgangers gewond geraakt toen ze werden geraakt door een omgewaaide boom of een afgewaaide tak. Het gaat om een 52-jarige vrouw en een 19-jarige man. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur op de kruising van de Laan van Meerdervoort met de Conradkade.

De politie in de regio Den Haag kreeg donderdag tientallen meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen en stormschade. In Rotterdam staat een zestig meter hoge schoorsteen op instorten. De problemen zijn mogelijk ontstaan door zware windstoten. De Rotterdamse brandweer heeft zijn handen vol aan meldingen over bomen op de weg en ondergelopen kelders, zegt een woordvoerder.

Ook het verkeer heeft last van het onstuimige weer. Op de A20 in de richting van Gouda zit bij Rotterdam een gat in de weg dat volgens de ANWB waarschijnlijk is veroorzaakt door het vele water dat naar beneden komt. Twee rijstroken zijn dicht. Op lokale wegen zorgen omgewaaide bomen voor veel hinder.

Een aantal evenementen gaat vanwege het weer niet door. Zo viel de folkloristische dag in Middelburg in het water en is de eerste dag van de Eindhovense Ballooning afgelast. De Nijmeegse Vierdaagse maakt zich op voor zware weersomstandigheden. Bij de opbouw in de Nijmeegse binnenstad wordt donderdag rekening gehouden met windstoten en zware regenval.

Volgens Meteovista zijn in Hoek van Holland windstoten gemeten van 100 kilometer per uur en zijn er ook in de rest van het land 'behoorlijke windstoten' tot 80 kilometer per uur. In de regio Den Haag is donderdag volgens het weerbureau met 73 millimeter tot aan het einde van de middag de meeste neerslag gevallen.