Italië brengt internationale drugshandel slag toe

De Italiaanse politie heeft woensdag de internationale drugshandel een gevoelige slag toegebracht. Honderden kilo's cocaïne bestemd voor de Europese markt werden in beslag genomen en in totaal werden veertig verdachten gearresteerd, meldde de politie.

De politie richtte zich op drugshandel in Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. De Calabrische maffia 'ndrangheta importeert volgens de autoriteiten drugs naar Italië en de rest van Europa door deals met Colombiaanse en Mexicaanse drugskartels.

"Het is een zeer grote operatie waarbij wereldwijd zes landen zijn betrokken", zei Nicola Gratteri, openbaar aanklager voor georganiseerde misdaad in de zuidelijke regio Calabrië van waaruit de 'ndrangheta opereert. De 'ndrangheta is volgens Gratteri de grootste importeur van cocaïne in Europa.

Er zijn mensen gearresteerd in onder meer Calabrië, Sicilië en Lombardije. Daarnaast zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vijf vermoedelijke drugshandelaren in Nederland en Spanje en drie verdachten in Colombia, de Verenigde Staten en Venezuela, meldden de carabinieri.

De 'ndrangheta wordt tegenwoordig als machtiger dan de Siciliaanse maffia beschouwd en drijft een van de grootste drugshandels ter wereld.