Recherche mort over capaciteit die kidnap kostte

De ontvoering van de moeder van de Amsterdamse crimineel Mike Offenberg heeft zo veel recherchecapaciteit opgeslokt, dat andere zaken vertraging oplopen. De Amsterdamse recherchechef Jouke de Jong is daar 'niet blij mee', schrijft De Telegraaf dinsdag.

Oud-profvoetballer Offenberg staat bekend als vriend van topcrimineel Willem Holleeder. Hij wordt momenteel onder meer verdacht van witwasssen. Hij is onder meer veroordeeld voor een overval, wapenbezit, bedreigingen en oplichting.

Criminelen hangen volgens De Jong graag de grote jongen uit en smijten met geld. "Maar als er conflicten ontstaan en er, zoals in dit geval, familieleden in de gevarenzone raken, dan komen ze huilend bij de politie."

De 57-jarige vrouw werd zaterdagnacht ontvoerd in Amsterdam door Turkse en Marokkaanse criminelen. Zij wilden volgens de krant geld zien. Door een uitgebreid onderzoek wist de politie te achterhalen waar ze was. Ze werd ergens in het 'midden van het land' bevrijd, waarbij een verdachte werd aangehouden. Bij een aparte inval in Den Haag schoot een verdachte zichzelf door het hoofd. Twee anderen werden aangehouden.

Onder meer de NOS en De Telegraaf wisten dat de politie hen op de hielen zat. Op verzoek van de politie werd dit stil gehouden. De recherche vreesde dat de vrouw zou worden gedood als de gijzelnemers door zouden krijgen dat de politie weet waar ze zijn. De vrouw is in tegenstelling tot haar zoon geen bekende van de politie.

Vrij Nederland meldde maandag al dat de halfbroer van de vrouw, Gijs van Dam, in 1985 ook werd ontvoerd. Hij kwam na een week vrij en werd daarna, net als zijn vader, een bekende naam in de drugshandel en werd in 2004 op de oprit van zijn woning in Zandvoort doodgeschoten.