Budget nieuwe energiesubsidie in vijf dagen op

De nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie is populair. Het budget is vijf dagen nadat de regeling werd opengesteld alweer op. Er is voor ongeveer anderhalf miljard euro aan projecten ingediend, meldt het Ministerie van Economische Zaken en Innovatie woensdag.

Dat is goed voor bijna zeshonderd projecten voor de productie van groen gas en het opwekken van elektriciteit uit biomassa, wind en zon. De hoeveelheid duurzame energie die deze projecten opleveren is voldoende voor het verbruik van 120.000 huishoudens.

De projecten die zijn ingediend krijgen een garantieprijs van maximaal 9 cent per kilowattuur elektriciteit of 62 cent per kubieke meter groen gas. Hiermee wordt het verschil met de geldende energieprijzen overbrugd.

De zogeheten SDE+ regeling is zo opgezet dat verschillende vormen van duurzame energie met elkaar concurreren en producenten worden geprikkeld om voor een zo laag mogelijk subsidiebedrag in te schrijven. "Met deze aanpak wekken we per euro belastinggeld veel meer groene energie op", zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

"Hierdoor groeit het aandeel duurzame energie, zodat we minder afhankelijk worden van olie, kolen en gas", aldus de bewindsman. De subsidie geldt voor maximaal 15 jaar.