NVB: bankenheffing is slecht plan

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het plan een bankenheffing in te voeren onverstandig. Zo'n belasting kan de ruimte voor kredietverlening en hypotheekverstrekking beperken en daarmee de economie schaden. Dat zegt voorzitter van de NVB Boele Staal donderdag in een reactie op het nieuws dat de overdrachtsbelasting wordt verlaagd en een bankenheffing wordt ingevoerd.

De bankenbelasting moet het bedrag dat de overheid mis gaat lopen door de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent compenseren, meldde RTL Nieuws donderdag. De maatregel is bedoeld om de huizenmarkt uit het slop te trekken.

De lagere overdrachtsbelasting zou vrijdag als het kabinet ermee instemt per direct met terugwerkende kracht tot maandag moeten ingaan. Een woordvoerder van verantwoordelijk minister Piet Hein Donner (CDA) wilde donderdag niets zeggen over het onderwerp.

Boele Staal stelt dat de plannen zeer overhaast gemaakt te lijken zijn en niet zijn doorberekend op hun effecten. Over een bankenheffing werd al eerder gesproken. Toen zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) nog voorwaarden deze alleen in te voeren als dit ook in de rest van Europa zou gebeuren.

Ook mochten er geen gevolgen voor de kredietverlening ontstaan. "Kennelijk laat het kabinet deze voorwaarden los. Er is geen enkel overleg met de bankensector geweest."

De NVB stelt overigens positief te staan tegenover maatregelen om de huizenmarkt uit het slop te trekken. De banken hebben al eerder over aangegeven daarover met verschillende partijen overleg over te willen voeren.