Amnesty: Geen bewijzen voor verkrachtingen Libië

Amnesty International heeft vraagtekens gezet bij de berichten over verkrachtingen en mensenrechtenschendingen door troepen van Moammar Gadhafi. De mensenrechtenwaakhond heeft een eigen onderzoek uitgevoerd in Libië, maar is er niet in geslaagd bewijzen voor deze claims te vinden.

Het onderzoek ontkracht en spreekt deze berichten in veel gevallen zelfs tegen. Ook vond Amnesty aanwijzingen dat de Libische rebellen in een aantal gevallen bewijsmateriaal hebben gecreëerd en valse informatie hebben verspreid.

Een van de onderzoekers, Donatella Rovera, was in de drie maanden na de revolutie in Libië. "We hebben geen bewijs of zelfs een enkel slachtoffer van verkrachting gevonden, ook niet iemand die iemand anders kende die slachtoffer van verkrachting was geworden", zegt zij.

Ook Human Rights Watch geeft, bij monde van Liesel Gerntholtz aan dat er geen bewijzen voor deze aantijgingen zijn gevonden. Rovera benadrukt dat dit niet betekent dat er geen verkrachtingen waren, maar wel dat er geen bewijs voor is.