Vrouw Al Qaidaleider krijgt 20 jaar cel

Een Iraakse rechtbank heeft de vrouw van een vermoorde Al Qaidaleider veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank zondag gezegd. De vrouw, Hasna Ali Yahya, werd schuldig bevonden aan terroristische activiteiten.

De Jemenitische Yahya is de vrouw van de vermoorde Al Qaidaleider Abu Ayyub al Masri. Ze werd donderdag veroordeeld. De details van de aanklachten werden niet bekendgemaakt, maar volgens een medewerker van de Iraakse regering is de vrouw veroordeeld voor het regelen van de correspondentie tussen opstandelingen en het maken van bomgordels.

De moeder van drie zat sinds april 2010 vast, nadat ze bij een Amerikaans-Iraakse operatie ten noorden van de hoofdstad Bagdad werd opgepakt. Bij deze operatie kwam Al Masri om het leven. Ook een lid van Al Qaida in Irak verloor het leven.

Zes maanden later dreigde terreurorganisatie de Islamitische Staat Irak, een tak van Al Qaida in Irak, Iraakse politici en minister te ontvoeren als de vrouw van Al Masri en haar kinderen niet zouden worden vrijgelaten. Vorige maand werden de drie kinderen overgedragen aan hun oom in Jemen.

Al Masri sloot zich eind jaren negentig in Afghanistan bij Al Qaida aan. Hij werd daar opgeleid tot wapenexpert. In 2003, na de Amerikaanse invasie, vertrok Al Masri naar Irak. Daar gaf hij na de dood van Abu Musab al Zarqawi leiding aan Al Qaida in Irak.