'Burgerdoden bij NAVO-aanval Libië'

Een luchtaanval van de NAVO op de Libische oliestad Brega heeft aan zeker vijftien burgers het leven gekost, aldus het Libische staatspersbureau JANA. De NAVO ontkent de aantijgingen.

Volgens een functionaris van het leger van Moammar Gadhafi hebben NAVO-gevechtsvliegtuigen zaterdag verschillende burgerdoelen in Brega aangevallen, waaronder een restaurant en een bakkerij. Naast de vijftien dodelijk slachtoffers zouden twintig mensen gewond zijn geraakt bij de luchtaanval.

De NAVO bevestigt dat er luchtaanvallen in de buurt van Brega zijn uitgevoerd, maar stelt dat daarbij geen burgers zijn gedood. "We hebben geen indicaties dat er burgerslachtoffers zijn gevallen bij deze aanvallen", zei kapitein Rob Leese van de NAVO. "Wat we weten is dat de gebouwen die we hebben geraakt gebruikt werden door pro-Gadhafi troepen om aanvallen tegen burgers in en om Ajdabiya voor te bereiden."

De regering van Gadhafi heeft de NAVO herhaaldelijk beschuldigd van het aanvallen van burgers. De NAVO stelt alles te doen wat in haar macht ligt om burgerslachtoffers te voorkomen.