Donner: bestuursakkoord is van tafel

Het bestuursakkoord is volgens het kabinet van tafel. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag gezegd op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het Gelderse Ulft.

"Niet helemaal is hetzelfde als helemaal niet", zei Donner. Korte tijd daarvoor had het VNG-congres met grote meerderheid besloten in te stemmen met het bestuursakkoord, behalve met het onderdeel over de sociale werkplaatsen. De gemeenten zouden daar verantwoordelijk voor worden, maar vreesden te weinig geld van het rijk te krijgen voor deze nieuwe taak.

"Het zou goed zijn geweest als er overeenstemming was bereikt, maar het is niet anders", zei Donner. Het kabinet en de Tweede Kamer gaan nu de knoop doorhakken. Donner zei wel open te staan voor voorstellen van de VNG.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat met Donner over het bestuursakkoord. Volgens PvdA-leider Job Cohen neemt het kabinet de zorgen van gemeenten niet serieus. "Het is niet voor niets dat zoveel gemeenten met wethouders van alle partijen zeggen: Dit kan gewoon niet."

Het bestuursakkoord werd in april gesloten tussen onderhandelaars van het kabinet, de gemeenten, de provincies en de waterschappen. Het gaat over de overheveling van taken van het rijk naar de lagere overheden. Er is zo'n acht miljard euro mee gemoeid, plus twee miljard aan bezuinigingen.