Gemeenten bespreken omstreden bestuursakkoord

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is woensdagochtend in Ulft in de Achterhoek begonnen aan de bespreking van het omstreden bestuursakkoord tussen provincies, gemeenten en het kabinet. Het is onzeker of de gemeenten ermee zullen instemmen.

Onderhandelaars van de verschillende overheden bereikten in april een akkoord over de overheveling van taken van het rijk naar lagere overheden. Sindsdien bleek dat vooral de afspraken over de sociale werkplaatsen verzet oproepen. Daar zouden de gemeenten verantwoordelijk voor worden, maar veel gemeenten vinden dat het kabinet te weinig geld levert.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, heeft voorgesteld in te stemmen met het akkoord, behalve met het onderdeel dat over de sociale werkplaatsen gaat. Het kabinet heeft daar afwijzend op gereageerd. "Als iedereen alleen maar doet wat hij leuk vindt, dan heb je geen akkoord", zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vorige week.

Jorritsma blijft bij haar voorstel, zei zij woensdag. "We weten dat we enig risico lopen. Het kabinet dreigt dat er straks geen sprake meer is van een akkoord. Ik ben het daar gewoon niet mee eens. Dat is niet de bestuurlijke reactie die in deze tijd nodig is."

De vakbonden demonstreren woensdag in Ulft tegen het bestuursakkoord. Ook in meer dan de helft van de sociale werkplaatsen wordt actie gevoerd.