'Mladic leeft niet lang genoeg voor proces'

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is zo ziek, dat hij de start van zijn proces vermoedelijk niet zal meemaken. Dat heeft de advocaat van Mladic, Milos Saljic, maandag gezegd. Saljic heeft gevraagd om een uitgebreid medisch onderzoek voor de 69-jarige Mladic. Deze zou ten minste twee hersenbloedingen hebben gehad in de zestien jaar dat hij op vlucht was.

Plaatsvervangend officier voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric is van mening dat Mladic probeert de zaak te vertragen. Volgens Vekaric zijn er geen belemmeringen om Mladic over te dragen aan het Joegslaviëtribunaal in Den Haag.

Saljic tekent maandag per post echter officieel beroep aan tegen Mladic' uitlevering. Volgens een medewerker van het ministerie van Justitie neemt de uitlevering van Mladic twee tot vier dagen in beslag. "Het beroep per post versturen is een poging het uitleveringsproces te vertragen", zo zei hij.

Mladic werd donderdag in het noorden van Servië gearresteerd. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de in juli 1995 gepleegde massaslachting onder de moslimmannen en - jongens van Srebrenica.


'Mladic leeft niet lang genoeg voor proces' (Foto: Novum)