Zonnig hemelvaartsweekeinde verwacht

Het hemelvaartsweekeinde wordt zonnig, droog en warm. Dat verwachten de meteorologen van weeronline.nl. Na een uiterst zonnige maandag wordt het dinsdag fris en regenachtig. Woensdag herstelt het weer zich volgens de meteorologen precies op tijd voor een lang zomers weekeinde.

Op Hemelvaartsdag, donderdag, wordt het ongeveer 20 graden. Daarna wordt het nog warmer en de kans op neerslag blijft klein. Het loont volgens het weerinstituut dan ook om vrijdag vrij te nemen. Degenen die dat doen, worden beloond met 23 graden. Zaterdag en zondag wordt het waarschijnlijk boven de 25 graden, waarmee het zomers mag worden genoemd.

Het weer belooft daarmee een stuk aangenamer te worden dan vorig jaar. Toen werd op 13 mei de koudste Hemelvaartsdag gemeten sinds de metingen in 1901 begonnen. Het was toen slechts 9,2 graden. Een warmterecord zit er dit jaar echter niet in. De warmste hemelvaart tot nu toe was 27 mei in 1954, toen het kwik naar 29,2 graden steeg.

Ondertussen stijgt het kwik maandag in het zuidoosten van het land richting de 30 graden. Meteorologen verwachten dat de 30,0 zeer lokaal nog net wordt aangetikt. Dat is niet genoeg om dit een tropische dag te noemen, dat 'mag' pas als het in De Bilt boven de 30 graden is en dat gaat maandag niet lukken.