Leeuwarders niet terug naar 'onvoorspelbare' flat

De bewoners van de flat in Leeuwarden waarvan maandag de galerijen gedeeltelijk instortten, kunnen de komende maanden niet terug naar hun woning. De galerijconstructie van de Antillenflat kan onvoorspelbaar gedrag vertonen, blijkt uit een eerste onderzoek. Dit kan acuut onveilig zijn, meldt de gemeente.

Het is nog te vroeg om te concluderen dat de flat gesloopt moet worden. Corporatie WoonFriesland heeft voor alle huurders een woning gevonden. De sleutels worden vrijdag uitgereikt. Mensen die hun woning hadden gekocht, krijgen uiterlijk dinsdag informatie over hoe ze naar een tijdelijke woning kunnen verhuizen. De vereniging van eigenaren vergadert vrijdagavond.

Maandag stortten rond het middaguur vijf delen van galerijen van de tien woonlagen tellende flat aan de Antillenweg in. Om de twee lagen werd een gat van enkele meters breed in de galerij geslagen, precies midden in de flat. Niemand raakte gewond.

De flat telt honderd zogenoemde maisonnettewoningen, waar 160 mensen woonden. De bewoners zijn ondergebracht in een hotel of logeren bij vrienden of familie. Het is niet meer mogelijk om bezittingen uit de woning te halen. De flat wordt dag en de nacht bewaakt.

Elk huishouden krijgt een vergoeding, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. Donderdag wordt overlegd met verzekeringsmaatschappijen.