Vakbond publiceert 260 namen gevangenen

De Bond van Wetsovertreders heeft woensdag een vonnis op zijn website gezet met daarop de namen van 260 mannen die zijn gedetineerd in de gevangenis in Lelystad. De gevangenen hebben hier geen bezwaar tegen, zegt een woordvoerder van de bond. "De namen zijn toch wel bekend, het is in overleg gegaan."

De 260 gevangenen hadden een kort geding aangespannen tegen de gevangenis omdat ze minder mogen telefoneren. Ze mogen tijdens hun recreatieuren niet meer collect-call bellen. De inrichting heeft deze mogelijkheid sinds 1 maart stopgezet. Volgens de gedetineerdencommissie treft dit veel gevangenen in hun portemonnee.

De rechtbank bepaalde dat 259 klagers niet-ontvankelijk zijn. De 260e verloor de zaak, omdat de voorzieningenrechter oordeelde dat de directeur een grote mate van beleidsvrijheid heeft. De gevangenen zijn het hier niet mee eens en beraden zich op acties.

Overigens worden de gedetineerden volgens de rechter financieel gecompenseerd, doordat de directie het wekelijks te besteden geld heeft verhoogd van 100 naar 135 euro.