WikiLeaks-memo's over gevangenen Guantanamo Bay

Door WikiLeaks gelekte geheime documenten over het Amerikaanse detentiecentrum in Guantanamo Bay in Cuba bieden nieuwe informatie over de gedetineerden van de gevangenis. Diverse Europese en Amerikaanse kranten publiceerden zondag over de documenten. Washington liet weten de publicaties 'spijtig' te vinden.

De documenten bestaan uit meer dan zevenhonderd verhoren van gedetineerden en bewijsmateriaal dat de Verenigde Staten tegen deze mogelijke terroristen heeft verzameld. In de documenten wordt beschreven hoe waardevol de gedetineerden zijn voor inlichtingenvergaring en of zij een bedreiging vormen voor de VS als zij worden vrijgelaten. Inmiddels zijn 604 gedetineerden vrijgelaten of overgebracht naar elders, terwijl in het kamp nog 172 mensen vastzitten.

Mensenrechtenactivisten kunnen hun voordeel doen met de documenten, omdat hieruit duidelijk blijkt dat het bewijsmateriaal tegen diverse gedetineerden flinterdun is. Toch zijn er ook aanwijzingen dat sommige gedetineerden gevaarlijker zijn dan eerder werd gedacht, een van de redenen die het sluiten van de gevangenis - een van de speerpunten in de verkiezingscampagne van president Barack Obama - zeer gecompliceerd maken.

De geheime documenten bieden nieuwe informatie over enkele van de gevaarlijkste gevangenen van Guantanamo Bay, zoals Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in de VS in september 2001. Een andere gedetineerde, Abd al-Rahim al-Nashiri, schepte op dat hij hoger in de hiërarchie stond dan Mohammed, die beschouwd werd als de nummer 3 van Al Qaida. Al-Nashiri wordt vervolgd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000.

Al-Nashiri zou zo toegewijd zijn geweest aan de jihad dat hij zich injecties toediende die impotentie bevorderen, om niet te worden afgeleid door vrouwelijk schoon, aldus het dossier over de terreurverdachte. "Het is spijtig dat diverse nieuwsorganisaties de beslissing hebben genomen om tal van documenten te publiceren over het detentiecentrum Guantanamo, die illegaal in handen zijn gekomen van WikiLeaks", liet een woordvoerder van de Amerikaanse regering, Daniel Fried, weten.

De Washington Post meldde dat de documenten inzage bieden in de organisatie van Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri in de periode na de aanslagen in 2001 en de interne geschillen in de terreurorganisatie.


WikiLeaks-memo's over gevangenen Guantanamo Bay (Foto: Novum)