Gilbert: "Enorme verrassing voor mezelf"

Philippe Gilbert is hard op weg om het Ardense drieluik op zijn naam te zetten. Na winst van afgelopen zondag in de Amstel Gold Race was de Belg vandaag de sterkste in de Waalse Pijl. Iets wat voor hem als een totale verrassing kwam, op de klim die hem eigenlijk niet lag.

"Dit is een enorme verrassing voor mezelf, ik had het echt niet verwacht," zei Gilbert, die eigenlijk geeneens om de zege mee wilde doen, tegen De Morgen. "Mijn ploegmaats bleven me maar aanporren om naar voren op te schuiven, en op een zestigtal kilometer van de streep heb ik dat ook gedaan. Bij de tweede passage op de Muur van Huy voelde ik me plots heel goed en dan heb ik de ploeg laten werken achter dat groepje met Kolobnev."

"Ik had mijn motivatie terug gevonden en ik kwam daardoor helemaal in de koers. Ik zag in die steile bochten dat Rodriguez wat gevangen zat, en omdat ik wist dat het daar heel moeilijk is om renners in te halen, heb ik mijn aanval vroeg ingezet. Niemand kwam tot mijn grote verbazing nog in de buurt. Het bleek dus het goede moment om aan te vallen."

Gilbert wil nu zondag Luik - Bastenaken - Luik op zijn naam zetten. "Ik weet echt niet meer waar mijn limieten liggen. Ik had nooit gedacht dat ik door deze lastige aankomst deze koers op mijn palmares zou kunnen zetten. Nu recupereren zal wel meevallen, omdat ik zo behouden heb gereden in het eerste gedeelte. Bovendien heb ik een dag meer om te recuperen in vergelijking tot de Gold Race."