Verzet tegen monarchie Swaziland uiteengeslagen

Demonstranten in Swaziland hebben dinsdag geprobeerd een betoging voor democratische hervormingen te houden. De politie greep echter al vlug in en joeg de betogers met waterkanonnen en traangas uiteen. Negen vakbonds- en protestleiders werden opgepakt, aldus de demonstranten.

Swaziland is de laatste absolute monarchie in het Afrika ten zuiden van de Sahara. Dinsdag was het precies 38 jaar geleden dat de vader van de huidige koning, koning Sobhuza II, politieke partijen verbood en de grondwet opschortte. Op internet werd de afgelopen weken daarom opgeroepen juist op deze dag de straat op te gaan.

Activisten zeiden dat zij hun inspiratie haalden uit de gebeurtenissen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar demonstranten in landen als Egypte en Tunesië hun autocratische leiders hebben afgezet.

In een opleidingscentrum voor leraren in Manzini, de economische hoofdstad van het land, waren duizend mensen bijeen om te zingen en op vreedzame wijze te protesteren. Toch greep de politie hard in, zei Simantele Mmema van de landelijke lerarenbond. Er werden waterkanonnen en traangas ingezet en met wapenstokken werd op de demonstranten ingeslagen.

Een woordvoerster van de politie kon niet bevestigen dat in het opleidingscentrum traangas was afgevuurd, maar zei wel dat dit elders in de stad was gebeurd nadat mensen stenen naar de politie hadden gegooid en twee agenten gewond waren geraakt.

Bij een plein in de stad stonden meer dan honderdvijftig agenten opgesteld om te voorkomen dat de demonstranten daarheen zouden gaan. Op andere plekken in de stad hielden agenten in burger de gebeurtenissen in het oog.

Negen protest- en vakbondsleiders werden opgepakt. Zij zijn meegenomen en worden verhoord over berichten dat zij van plan zouden zijn de regering omver te werpen. Ook diverse journalisten werden opgepakt. Buitenlandse journalisten mochten hun werk niet doen, omdat zij niet over accreditatie beschikten.

Het verzet tegen de monarchie is toegenomen sinds de regering bekendmaakte dat het land in een begrotingscrisis verkeert en de ambtenarensalarissen bevroren moeten worden.

Submitter:  Bron: Novum/AP