PVV-vereniging laat Wilders koud

Geert Wilders ligt geen seconde wakker van de oprichting van de Vereniging voor de PVV. "Ze doen maar", zei Wilders dinsdag in een reactie. De nieuwe organisatie wil de PVV overtuigen om zo snel mogelijk te democratiseren.

"Het gaat om twee mannen die door de PVV zijn afgewezen. Jammer dat ze dit nu doen", zei Wilders. De Vereniging voor de PVV is opgericht door Oege Bakker. Hij was PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer maar kwam in geen van de organen terecht. Het initiatief wordt gesteund door Geert Tomlow, die bij de Kamerverkiezingen in 2006 op de twaalfde plaats van de kandidatenlijst van de PVV stond, maar vorig jaar niet terugkeerde op de lijst.

"Wij hebben ervoor gekozen om geen leden toe te laten tot de PVV, en daar blijven we bij", zei Wilders. "De fractie neemt besluiten en uiteindelijk heeft de kiezer het laatste woord." Wilders zei te gaan bekijken of het wel mag dat de vereniging de naam PVV in zich draagt. Democratisering is een heikel punt binnen de PVV. Kamerlid Hero Brinkman heeft zich hier meerdere keren voor uitgesproken, maar kreeg geen steun van een meerderheid van de Kamerfractie. Wilders heeft altijd aangevoerd LPF-achtige toestanden te willen voorkomen. Die partij ging na de dood van Pim Fortuyn ten onder door onderlinge twisten.