Tom Lanoye schrijft Boekenweekgeschenk

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schrijft in 2012 het Boekenweekgeschenk. Het thema van de Boekenweek is volgend jaar 'Vriendschap en andere ongemakken'. Dat maakte de organisator van de Boekenweek, de stichting CPNB, dinsdag bekend. De Boekenweek duurt van 14 tot 24 maart.

De 52-jarige Lanoye is een veelbekroond romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen Belgische schrijvers van dit moment. Hij wordt de vierde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.

Lanoye werd in de jaren tachtig bekend met boeken als Een Slagerszoon met een Brilletje en Kartonnen Dozen. Rond de eeuwwisseling schreef hij de trilogie Het Goddelijke Monster, Zwarte tranen en Boze tongen, waarin het uiteenvallen van België wordt geschilderd.

Voor zijn laatste roman Sprakeloos, uit 2009, ontving Lanoye zowel de Henriëtte Roland Holstprijs als de Gouden Uil Publieksprijs. In het autobiografische boek beschrijft hij het leven en sterven van zijn ouders. Een zin uit de roman werd bekroond met de Tzum-prijs, de prijs voor de beste literaire zin.

Als thema voor de Boekenweek is gekozen voor vriendschap in alle verschijningsvormen. "Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. In de huidige tijd van Hyves en Facebook draait het ogenschijnlijk vooral om hoevéél vrienden je hebt. Maar gaat het uiteindelijk niet om de waarde ervan? Om die ene vriendschap voor het leven?", laat de organisatie weten.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) wil het lezen van boeken en het boekenbezit stimuleren. De Boekenweek wordt volgend jaar voor de 77e keer georganiseerd.