FNV: Pas op de plaats in pensioenoverleg

FNV stopt twee weken met de onderhandelingen over een nieuw pensioensysteem. De vakcentrale wil die tijd gebruiken om met de achterban te praten over welke stappen genomen moeten worden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius onderhandelt met werkgeversorganisaties en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) over een nieuw pensioensysteem. Zoals het er nu naar uitziet, komt het risico dat pensioenfondsen met beleggen lopen volledig bij de werknemers te liggen.

"We hebben vanmiddag een pittig gesprek gevoerd over de stand van zaken rond AOW en pensioenen", liet Jongerius maandagavond weten na een vergadering van de federatieraad, waarin het bestuur van de vakcentrale en de voorzitters van de aangesloten bonden zitten. "De uitkomst van dat gesprek is dat wij een pas op de plaats maken van in ieder geval twee weken. Dat ga ik aan de werkgevers en de minister voorstellen."

Maandag eisten zeven landelijke bestuurders van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV in een open brief dat de stekker uit het onderhandelingsproces wordt getrokken. Volgens hen zwemt de vakcentrale in een fuik van het kabinet, de werkgevers en de verzekeraars.

Het kabinet zou de vakbonden chanteren door te dreigen dat er enorme buffers moeten worden aangelegd als zij niet doen wat het kabinet wil. De pensioenen en rechten van werknemers zouden dan nooit meer kunnen worden geïndexeerd.


FNV: Pas op de plaats in pensioenoverleg (Foto: Novum)