Medvedev klaagt over Russische vliegtuigen

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vrijdag forse kritiek geleverd op de kwaliteit van de vliegtuigen die in Rusland worden gebouwd. Hij zegt te spreken uit eigen ervaring en betreurt de teloorgang van de Russische industrie.

Medvedev zei in een bijeenkomst van de presidentiële Veiligheidsraad over de luchtvaart dat Russische vliegtuigen geplaagd worden door problemen. "Zelfs de nieuwe vliegtuigen die door onze fabrikanten worden gebouwd hebben bepaalde problemen, die ik zelf kortgeleden heb ervaren", zei Medvedev zonder verder uit te weiden.

Russische persbureaus hebben vrijdag gemeld dat een presidentiële Tupolev Tu-214 herhaalde problemen had met het landingsgestel en dat het toestel uiteindelijk is teruggestuurd naar de vliegtuigbouwer. Het Kremlin heeft daarop een Falcon straalvliegtuig van Franse makelij aangeschaft voor korte vluchten en heeft een order geplaatst voor twee Airbus A-319 toestellen.

Medvedev heeft de vliegtuigbouwers te verstaan gegeven de regering niet langer om geld te vragen. Hij gaf hun opdracht de kwaliteit van hun producten te verbeteren. "Jullie moeten harder werken in plaats van om geld te vragen", zei de president.

De Russische luchtvaartindustrie is hard getroffen door een ineenstorting van de Russische industrie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Luchtvaartmaatschappijen plaatsen geen orders meer voor de Russische Tupolevs en Iljoesjins en kiezen voor de betrouwbaarder en zuiniger Boeings en Airbus-toestellen.

Volgens Medvedev hebben de vliegtuigbouwers de problemen aan zichzelf te wijten. "Onze luchtvaartindustrie moet concurrerend zijn op het gebied van prijs en kwaliteit. Russische toestellen moeten niet achteropraken bij hun buitenlandse concurrenten op belangrijke onderdelen als geluidsniveaus, brandstofverbruik en reikwijdte en al helemaal niet op het gebied van elektronica."

Medvedev is in toenemende mate kritisch over de Russische industrie. Vorige maand bekritiseerde hij wapenfabrikanten, omdat ze een order van de regering niet konden leveren. Hij waarschuwde de bedrijven de prijzen niet te verhogen.