'Vermoedens van fraude ondermijnen Noord/Zuidlijn'

De aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt al jaren in een wurggreep gehouden door vermoedens over grootschalige bouwfraude. Over de integriteit van meerdere betrokken aannemers zijn twijfels. Dat schrijft Parool-journalist Bas Soetenhorst in een boek over de omstreden metrolijn. Hij maakte gebruik van geheime notities over het project.

Een stap naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) werd door de gemeente tegengehouden, meldt de Amsterdamse krant. Ingenieurs verenigd in het Adviesbureau Noord/Zuidlijn pleitten voor een gang naar de kartelwaakhond, maar de gemeente vond dat die stap pas gemaakt kon worden op het moment dat er harde bewijzen waren.

Een ingewijde spreekt in de krant van een 'tikkende tijdbom', die ontploft zodra er een klokkenluider opstaat. Als blijkt dat het metroproject inderdaad ten prooi is gevallen aan grootschalige fraude zonder adequaat ingrijpen van de gemeente, zouden de gevolgen voor het gemeentebestuur niet te overzien zijn.

De lijn werd aanvankelijk begroot op 1,4 miljard euro, maar dat is inmiddels gestegen naar 3,1 miljard. Ook zouden de eerste metro's tussen Amsterdam-Noord onder het centrum door naar het station Amsterdam-Zuid, inmiddels moeten rijden. De aanleg van de lijn is volgens de laatste planning echter pas op zijn vroegst eind 2017 afgerond.

De opstelling van de gemeente is opvallend. In 2002 kreeg de gemeente bij de parlementaire enquête over grootschalige bouwfraude juist het verwijt te laat aan de bel te hebben getrokken bij de NMa. Toen de directeur van het Adviesbureau Noord/Zuidlijn echter naar de NMa wilde stappen werd hem door een topambtenaar verweten dat hij oude koeien uit de sloot wilde halen.

De auteur heeft voor het boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn gebruikgemaakt van geheime notities van de enquêtecommissie van de gemeenteraad die onderzoek deed naar de problemen rond de metrolijn. De conclusie van de commissie was eind 2009 dat de gemeente in 2002 nooit had mogen besluiten tot de aanleg van de metrolijn.

Burgemeester Eberhard van der Laan, die het boek vrijdagmiddag in ontvangst neemt, laat via zijn woordvoerder weten dat het een slechte zaak is dat de vertrouwelijke gesprekken met de commissie zijn uitgelekt. "Dit kan betekenen dat mensen in de toekomst niet meer meewerken met enquêtes."

Mogelijk wordt aangifte gedaan door de gemeente of andere betrokkenen, zegt de woordvoerder van Van der Laan. "We moeten nog kijken wat er precies in het boek staat."