Koninginnedag in teken van Limburgse tradities

Het bezoek van koningin Beatrix en de leden van de koninklijke familie aan Limburg op Koninginnedag staat in het teken van streektradities. Dat maakten de burgemeesters van de gemeenten Maasgouw en Weert donderdag bekend op de presentatie van het programma voor 30 april.

De familie gaat eerst naar het dorpje Thorn in de gemeente Maasgouw. Daar worden tussen de tien- en vijftienduizend mensen langs de route verwacht. Vervolgens gaat de koningin naar Weert, dat rekent op tachtigduizend koninginnedagvierders.

In de twee Limburgse plaatsen wacht de koninklijke familie een 'gevarieerd, gastvrij en authentiek programma'. Er is veel aandacht voor de geschiedenis. Zo kan de koningin in Thorn onder meer kennismaken met 'stiftdames', vrouwen die in het stadje jarenlang aan de macht zijn geweest. Enkele stiftdames stamden uit het geslacht Nassau-Hadamar, dat verwant is met Willem van Oranje.

Verder komt de koninklijke familie op de route onder meer een valkenier met roofvogels, traditionele schutterijen en een straat vol streekproducten tegen.