Israël protesteert tegen filmpremière in hoofdkantoor VN

Israël is fel tegen de première van de film Miral van Julian Schnabel die maandag plaatsvindt in het VN-hoofdkantoor in New York. Israël vindt Miral een schandalige film die meedogenloos pro-Palestijns en anti-Israëlisch is en eist dat de film elders in première gaat. Dat schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Israël heeft aan de president van de Algemene Vergadering gevraagd de première van de film van de joodse Schnabel te heroverwegen. Het zou de eerste keer zijn dat een speelfilm daar in première gaat. Als het doorgaat maakt de VN volgens Israël een politiek statement.

De film gaat over een Palestijns meisje dat opgroeit als wees en betrokken raakt in het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Een Israëlische diplomaat zegt tegen de krant dat de historische context in de film ontbreekt. In een reactie laat Schnabel weten van Israël te houden. "Ik geloof in het land en mijn film gaat over het behoud ervan." Een woordvoerder van de Algemene Vergadering zegt tegen het Franse persbureau AFP dat er geen politieke link is en dat er wel vaker films worden vertoond bij de VN.

Schnabel werd in 2008 genomineerd voor een Oscar voor de regie van zijn film The Diving Bell and the Butterfly. Miral is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Palestijnse journaliste Rula Jebreal, de vriendin van Schnabel. De film met Freida Pinto, Willem Dafoe en Vanessa Redgrave is vanaf 31 maart te zien in de Nederlandse bioscopen.


Regisseur Julian Schnabel (Foto: Novum)