Moszkowicz houdt opnieuw inleidend verweer

Advocaat Bram Moszkowicz zal de rechtbank in Amsterdam maandag opnieuw vertellen waarom hij vindt dat de strafzaak tegen Geert Wilders moet worden gestopt. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) niet het recht heeft de PVV-leider te vervolgen en dat de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd is.

Maandag is het begin van de nieuwe zaak tegen Wilders, hoewel het officieel nog niet over de inhoud gaat. Het oorspronkelijke proces werd in oktober abrupt gestopt doordat Moszkowicz de rechtbank wraakte. De rechters die het verzoek om vervanging van hun collega's behandelden, vonden het begrijpelijk dat Wilders bang was dat de rechters vooringenomen waren. Aanleiding voor deze vrees was dat de eerste rechtbank niet direct besliste over het horen van een getuige.

De rechtszaak, waarin Wilders door derden wordt beschuldigd van haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, was in oktober bijna afgerond. Het OM had al vrijspraak geëist en Moszkowicz had zijn pleidooi al gehouden. Of de nieuwe zaak uiteindelijk zal doorgaan, maakt de rechtbank eind maart bekend.