NASA-satelliet stort in zee na lancering

Een raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die een waarnemingssatelliet in een baan rond de aarde moest brengen, heeft de atmosfeer niet kunnen verlaten. Dat heeft NASA vrijdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk is de raket met satelliet en al in de Stille Oceaan gestort.

Drie minuten na de lancering ging het mis. Een speciaal schild op de Taurus XL-raket werd niet losgekoppeld van de Glory-satelliet, waardoor deze laatste te weinig snelheid had om de atmosfeer te kunnen verlaten.

"De vlucht verliep naar behoren tot het moment van ontkoppeling", zei NASA-woordvoerder George Diller. "De ontkoppeling van het schild van de Taurus ging niet goed en met het schild nog steeds bevestigd was er onvoldoende snelheid om in een baan rond de aarde te raken."

De Glory zou de komende drie jaar analyses hebben moeten uitvoeren over de wijze waarop deeltjes in de lucht, zogenoemde aerosolen, het klimaat op aarde beïnvloeden. Deze deeltjes reflecteren en absorberen zonlicht. De meeste aerosolen worden door vulkanen, bosbranden of woestijnstormen in de atmosfeer gespuwd, maar ook de mens stoot heel wat aerosolen uit, bijvoorbeeld door de verbranding van fossiele brandstoffen. Een andere taak van de satelliet was het meten van de straling van de zon om het effect van de zon op klimaatverandering te bepalen.

Het project kostte zo'n 424 miljoen dollar, ongeveer 306 miljoen euro.


De Taurus XL-raket (Foto: Novum)