Speelautomaten, vechtgala en vuurwerk in Wet Bibob

Het exploiteren van speelautomaten, headshops, het importeren van vuurwerk en het organiseren van vechtsportgala's vallen voortaan onder de Wet Bibob. Het kabinet wil de wet uitbreiden als onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag bekend.

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur wordt gebruikt door de overheid om malafide ondernemers te weren. Gemeenten kunnen bedrijven en personen die een vergunning of subsidie aanvragen laten natrekken. Als blijkt dat sprake is van een crimineel verleden of onduidelijke financiële constructies kan de vergunning worden geweigerd.

De wetgeving gold al voor onder meer de aanvraag van horeca- en bouwvergunningen, voor coffeeshops, bordelen en smart- en growshops.

De wet wordt nu op een aantal punten uitgebreid. Ook het sluiten van een vastgoedtransactie met de overheid valt er voortaan onder. Hiermee wordt voorkomen dat rijk, provincies of gemeenten ongewild met malafide partijen in zee gaan.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan reageert tevreden. "Goed dat het rijk nu voorstelt om de vechtsportgala's onder de wet Bibob te brengen", laat zijn woordvoerder weten. "Belangrijk om de sport te schonen van criminaliteit."


Speelautomaten, vechtgala en vuurwerk in Wet Bibob (Foto: Novum)