Peiling: Geen meerderheid gedoogcoalitie in senaat

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen blijft het voorlopig spannend of de regeringspartijen CDA, VVD en hun gedoogpartner PVV een meerderheid in de Eerste Kamer weten te behalen. Uit een peiling van Synovate in opdracht van het televisieprogramma Nieuwsuur blijkt donderdag dat de partijen niet kunnen rekenen op genoeg steun voor een meerderheid.

Dinsdag bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat de gedoogcoalitie net genoeg stemmen binnenhaalt. In de peiling van De Hond zijn VVD, CDA en PVV goed voor 38 van de 75 zetels in de senaat. In die van Synovate krijgen de drie partijen donderdag samen echter 35 zetels, drie te weinig voor een meerderheid.

Vorige week stond de teller voor de coalitie in de peiling van Synovate nog op 38 zetels. De VVD verliest ten opzichte van vorige week drie zetels, het CDA een. De PVV krijgt er een bij.

De winst in de peiling van Synovate gaat vooral naar de linkse partijen. De PvdA wint twee zetels, GroenLinks en SP ieder een. De nieuwe partij 50Plus van Jan Nagel krijgt genoeg stemmen om een zetel te bezetten.

Steeds meer mensen weten dat de Provinciale Statenverkiezingen eraan zitten te komen op 2 maart. De opkomst bij dergelijke verkiezingen ligt altijd lager dan bij landelijke verkiezingen. In 2007 kwam 46,3 procent van de stemgerechtigden opdagen bij de stemhokjes. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen bracht 75,4 procent een stem uit.