Lancering Johannes Kepler uitgesteld

De lancering van het onbemande Europese ruimtevrachtschip Johannes Kepler is dinsdag in Frans-Guyana afgebroken en uitgesteld. Het aftellen naar het moment van vertrek werd gestopt en de start is naar woensdag verzet. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de reden van het uitstel niet gemeld.

Het ruimteschip moet ongeveer 7 ton aan voedsel, kleding, brandstof en apparatuur naar het internationale ruimtestation ISS brengen. De missie van de Johannes Kepler duurt ongeveer een half jaar. Dan zal het ruimtevrachtschip worden losgekoppeld van het ISS en verbranden in de dampkring. De Johannes Kepler is de opvolger van de Jules Verne uit 2008.

Aan de missie zit een Nederlands tintje. Zestien zonnepanelen van het Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space moeten het voertuig van energie voorzien. Het ruimtevrachtschip is bovendien uitvoerig getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

De website Space.Cweb, een site met nieuws over ruimtevaart en technologie, meldt in een update dat vijf minuten voor de lancering een technisch probleem met de draagraket werd ontdekt en dat de lancering daarom is uitgesteld.