Documenten zedenzaak Assange online

Geheime documenten van de Zweedse politie over de zedenzaak tegen WikiLeakshoofdredacteur Julian Assange staan sinds vrijdag op internet. Het is onduidelijk wie de documenten heeft gelekt. Assange vecht momenteel in Groot-Brittannië tegen zijn uitlevering aan Zweden.

Uit de documenten blijkt dat de vrouw die hem van verkrachting beschuldigt, sliep toen ze gemeenschap hadden, maar wakker werd en hem vroeg of hij een condoom om had. Ze liet hem doorgaan omdat ze dacht dat het, mocht Assange hiv-geïnfecteerd zijn, toch al te laat was.

Gemeenschap met iemand die slaapt kan in Zweden als verkrachting worden aangemerkt. Een eerste aanklager verwierp de zaak echter, maar later werd de zaak opnieuw aanhangig gemaakt door een andere aanklager.

De tweede vrouw met wie Assange in diezelfde week gemeenschap had beschuldigt hem van het opzettelijk kapot maken van het condoom. Assange ontkent dat.

Volgens aanhangers van Assange gaat het om valse beschuldigingen en is de zaak politiek gemotiveerd. WikiLeaks publiceerde honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten. Maandag en dinsdag zijn in Londen nieuwe hoorzittingen in Assanges uitleveringszaak.