GroenLinks afgestraft in peiling voor steun missie

GroenLinks heeft door de steun aan de nieuwe missie in Afghanistan een flinke klap gekregen in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Jolande Sap verliest deze week drie zetels. Met slechts acht zetels staat de partij nu op het laagste punt sinds de zomer van 2007.

Ook de andere partijen die de missie steunen staan in de min. De regeringspartijen VVD en CDA verliezen allebei een zetel en houden er respectievelijk 34 en 16 over. D66, dat eveneens instemde met de politietrainingsmissie, raakt ook een zetel kwijt en houdt er twaalf over.

Tegenstemmers PVV, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren gaan er juist op vooruit. De PVV krijgt de 2 verlieszetels van CDA en VVD en stijgt naar 29 zetels. Het verlies van GroenLinks en D66 gaat naar PvdA (2), SP en de PvdD. Die partijen zijn nu goed voor twintig (PvdA en SP) en drie (PvdD) zetels.

Volgens De Hond zijn de verschuivingen duidelijk het gevolg van de opstelling van de partijen over een nieuwe missie. Bij een peiling op dinsdag, woensdag en donderdag waren de veranderingen nog niet zichtbaar.

VVD, CDA en gedoogpartij PVV houden samen 79 zetels. Als de PVV zich echter ook achter de missie had geschaard, dan was de kans groot dat de gedoogcoalitie wel verlies zou hebben geleden, stelt De Hond.