Assange: Nederland moet geïnformeerde keuze maken

WikiLeaks-voorman Julian Assange heeft de NOS expres nu toegang gegeven tot alle ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag waarover WikiLeaks beschikt. Hij vindt dat Nederland een geïnformeerde keuze moet kunnen maken over deelname aan een nieuwe missie in Afghanistan. Dat meldt de NOS, waar hij een interview aan heeft gegeven.

NRC Handelsblad en RTL Nieuws publiceerden vrijdagmiddag voor het eerst uit de WikiLeaks-documenten. Beide media hadden de duizenden WikiLeaks-documenten in handen die afkomstig zijn van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

RTL en NRC kregen de stukken in handen via de Noorse krant Aftenposten, die vorige maand bekendmaakte alle 250.000 WikiLeaks-berichten in handen te hebben. De NOS kreeg vrijdag daarnaast van WikiLeaks de Nederlandse telegrammen.

Assange zegt in het interview dat het geen toeval is dat de NOS toegang heeft gekregen tot de stukken. "Binnenkort wordt er gestemd in het parlement en als er materiaal is dat relevant is, moet het voor die tijd naar buiten komen. Als we dit later naar buiten zouden hebben gebracht, zou dat een grote miskleun zijn geweest."

De WikiLeaks-voorman ontkent overigens een nieuwe missie van Nederland in Afghanistan te willen frustreren. Zijn organisatie wil alleen dat alle informatie naar buiten komt. "Wij willen dat de pers niet beknot wordt, dat de geschiedenisboeken kloppen. Daar geloven we in, dat is onze filosofie."


Julian Assange (Foto: Novum)