Duitsland en VS werken aan satellietprogramma

De samenwerking tussen Duitsland en de Verenigde Staten bij een spionageprogramma met satellieten heeft in de Europese Unie voor onenigheid gezorgd. Dat staat in diplomatieke memo's van de Amerikaanse ambassade in Berlijn uit 2009 en 2010, waarover de Noorse krant Aftonposten maandag heeft bericht. Het Duitse ruimte- en luchtvaartcentrum DLR ontkende de samenwerking.

Het 200 miljoen euro kostende programma, dat de naam Hiros draagt, werd gepresenteerd als een commerciële onderneming, maar wordt in feite ontwikkeld door de Duitse inlichtingendienst. Vooral Frankrijk is tegen het programma gekant, omdat de samenwerking binnen de EU op het gebied van militaire satellieten in het gedrang zou komen.

"Hiros is geen spionagesatellietprogramma en ook geen geheim project", zei Andreas Schütz van de DLR. Het programma zou alleen voor regeringsdoeleinden gebruikt worden, 'bijvoorbeeld bij crisismanagement tijdens natuurrampen en voor wetenschappelijke doeleinden'. Hij weigerde echter in te gaan op details, omdat het project nog in een ontwerpfase zou verkeren. Ook de Amerikaanse ambassade in Berlijn weigerde een reactie te geven.