Di Luca spreekt over dopinggebruik

Danilo di Luca heeft voor een groep van 500 studenten voor het eerst gesproken over zijn dopinggebruik. De Italiaan werd in 2009 tijdens de Giro d'Italia betrapt op de epovariant cera en werd hiervoor geschorst. Doordat hij medewerking aan het onderzoek verleende werd de schorsing beperkt en mag hij nu weer koersen.

"Het is niet belangrijk hoe je valt, maar hoe je weer opstaat. Waarom heb ik het gedaan? Ongemerkt ga je zelf deel uitmaken van het systeem," zei Di Luca. "Het was een bevrijding om mijn verhaal te kunnen doen. Ik praatte over mezelf en over hoe het dopingsysteem in elkaar zit. Nu ben ik klaar om terug te keren. Ik wil laten zien dat ik kan winnen zonder bedrog."

Wil de Italiaan dat doen dan moet hij voor volgend jaar eerst een ploeg zien te vinden. "Een aantal teams is geïnteresseerd, waarvan eentje mij bijzonder aanspreekt. Hopelijk komt er snel duidelijkheid. Ik heb twee maanden hard getraind en sta te popelen om weer te koersen."

Di Luca zegt zeker te weten dat er nu veel minder doping in het wielrennen wordt gebruikt dan in het verleden. "Ik heb er geen bewijs voor, maar ik denk dat de meeste coureurs tien jaar geleden aan de doping zaten. Het is in het belang van jonge renners dat we een grote schoonmaak houden."