Atsma: betrek bedrijfsleven bij klimaatdoelen

Het bedrijfsleven en de markten zijn tot nu toe onvoldoende betrokken bij de klimaatonderhandelingen. Als dit niet gebeurt kan er ook geen echte vooruitgang worden geboekt. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA) woensdag in zijn toespraak voor de plenaire vergadering van de klimaatconferentie in Cancún, Mexico.

De staatsecretaris riep de ruim 190 deelnemende landen op om liever twee 'haalbare' stappen te nemen dan een grote 'onrealistische' sprong. Atsma vindt dat de landen praktisch en realistisch moeten zijn om gemaakte doelstellingen tijdens de klimaattop in Kopenhagen vorig jaar te kunnen bereiken.

Bestaande marktmechanismen moeten volgens Atsma worden versterkt en ook moet er worden gezocht naar nieuwe oplossingen. Als dit niet hand in hand gaat met het betrekken van het bedrijfsleven, wacht volgens de staatssecretaris echter een mislukking. Nederland gaat mee met het beleid van de Europese Unie om broeikasgassen terug te dringen en vernieuwend en efficiënt met energie om te gaan.

De verwachtingen op een gezamenlijk bindend akkoord, op de klimaatconferentie die vorige week maandag begon, zijn niet hooggespannen. Veel partijen geloven dat er pas volgend jaar tijdens de klimaattop in Durban, Zuid-Afrika, meer spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

Vrijdag, op de slotdag, wordt gepoogd tot een gezamenlijke verklaring te komen. Maar de kans hierop wordt als zeer gering geschat.