Slachtoffers mijnongeluk Nieuw-Zeeland herdacht

Nieuw-Zeeland heeft donderdag een nationale herdenkingsplechtigheid gehouden voor de 29 mijnwerkers die vorige maand om het leven kwamen door een explosie.

De ontploffing in de Pike River-mijn deed zich voor op 19 november. Een tweede explosie vijf dagen later maakte een eind aan iedere hoop dat iemand het had overleefd. Nadien hebben zich nog twee explosies voorgedaan, waarvan een zondag met een steekvlam die aangaf dat er onder de grond een kolenbrand woedt.

Meer dan tienduizend mensen woonden de herdenkingsceremonie op een paardenrenbaan in Greymouth bij. Negenentwintig zwart gedrapeerde tafels met op elk daarvan een mijnwerkershelm, lamp en naam symboliseerden de slachtoffers. Op en naast de tafels hadden nabestaanden persoonlijke spullen geplaatst -kleding, een rugbybal, surfboards, een gitaar, een cricketbat. In het hele land hingen bij overheidsgebouwen de vlaggen halfstok.

Door het gas en de brand kunnen ploegen niet de mijn in om de slachtoffers te bergen. Sinds woensdag worden met een krachtige turbinemotor waterdamp en inert gas de mijn ingeblazen om het vuur te doven. Mijnbouwexperts waarschuwen dat dit lange tijd kan duren.