Kamervragen over kernwapens in Nederland

De regering moet erkennen dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen. Dat eist SP-Kamerlid Harry van Bommel, die maandag Kamervragen heeft gesteld naar aanleiding van een Amerikaans memo dat via de klokkenluiderssite WikiLeaks openbaar is geworden.

In het memo wordt gesproken over de mogelijkheid van het terugtrekken van 'kernwapens uit Duitsland, en misschien ook uit België en Nederland'. Het stuk is geschreven door de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Philip Murphy.

Volgens Van Bommel blijkt nu voor het eerst uit een officieel document dat er kernwapens in Nederland liggen. "Voor mij stond dat al langer vast. Dit uitgelekte memo betekent dat ook de Nederlandse regering er niet langer geheimzinnig over hoeft te doen." Het kabinet weigert al jaren te bevestigen of te ontkennen dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen.

De kernwapens zijn volgens Van Bommel al lang niet meer bruikbaar. Uit het document blijkt dat de Verenigde Staten de kernwapens niet willen weghalen uit Nederland en andere West-Europese landen, omdat Turkije dan mogelijk ook af wil van de Amerikaanse kernwapens daar. Dat willen de Verenigde Staten voorkomen.

Het memo gaat over een gesprek dat ambassadeur Murphy op 10 november 2009 had met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Phil Gordon en Cristoph Heusgen, de adviseur nationale veiligheid van bondskanselier Angela Merkel. Ze spraken over de Duitse wens om de Amerikaanse kernwapens uit Duitsland weg te halen.