Rechtbank haalt streep door Vogelaarheffing

De Vogelaarheffing is onterecht opgelegd aan woningcorporaties die niet actief zijn in de veertig zogeheten Vogelaarwijken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. Jaarlijks werd bij deze corporaties 75 miljoen euro aan bijdragen geheven ten behoeve van de corporaties die wel actief zijn in de achterstandswijken.

De woningcorporaties waren het van meet af aan oneens met het meebetalen aan de sociale huisvesting in de veertig Vogelaarwijken waar ze zelf niet actief bij betrokken waren. De corporaties spanden daarop een zaak aan tegen het Centaal Fonds Volkshuisvesting dat de heffingen oplegt.

Het fonds vindt dat deze corporaties moeten bijdragen aan de investeringen die nodig zijn voor de achterstandswijken die zijn vernoemd naar de voormalige minister Ella Vogelaar. Volgens de rechtbank had de heffing niet opgelegd mogen worden, omdat de betrokken corporaties daardoor onder meer in de problemen komen met hun eigen begrotingsplannen.

De heffing, die tien jaar zou gelden, is in 2008 en 2009 opgelegd, maar wordt door het nieuwe kabinet afgeschaft. Vanaf 2014 komt er een heffing voor alle woningcorporaties.

Bij Woningstichting Den Helder is opgelucht gereageerd op de uitspraak. "Het is en was een onrechtmatige regeling. We krijgen nu het betaalde geld terug en dat kunnen we extra investeren in de eigen wijken", zegt financieel directeur Peter Kramer.

Een soortgelijke reactie heeft directeur Ab Gieling van Woonschakel Medemblik. "Deze beslissing geeft de financiële ruimte terug aan corporaties die het geld van de heffing beter in hun eigen werkgebied kunnen gebruiken."