Vertrouwen kiezers blijft, wel zetelverlies PVV

Het gedoe rond een aantal PVV-Kamerleden heeft het vertrouwen van de achterban in Geert Wilders nauwelijks aangetast. Wel levert de partij drie zetels in en komt nu uit op 28. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Het vertrouwen in Wilders liep licht terug van 8,5 naar 8,1. Die score ligt gelijk aan die van D66-leider Alexander Pechtold onder de D66-kiezers.

De kwestie rond PVV-Kamerlid Eric Lucassen, die onder meer veroordeeld blijkt te zijn voor ontucht in de tijd dat hij instructeur was bij de landmacht, werd door de PVV-kiezers in het eerste deel van de week negatiever ervaren dan later in de week. Aan het begin van de week vond 28 procent dat Wilders steeds meer van zijn principes inleverde, aan het eind van de week was dat 19 procent.

Volgens De Hond is het Kamerdebat over Lucassen electoraal niet ongunstig geweest voor Wilders. De PVV-kiezers hebben Wilders veel hoger zitten dan diens politieke vijanden GroenLinks-leider Femke Halsema en D66-leider Pechtold. Cruciaal is dat 96 procent van de PVV-kiezers achter de meeste punten staat die Wilders politiek aan de orde stelt. Dat percentage is niet gewijzigd.

Uit de peiling blijkt verder dat de VVD twee zetels vooruit gaat naar 36 en het CDA een naar zestien. De PvdA levert een zetel in en staat nu ook op zestien, de SP krijgt er een zetel bij en staat nu op negentien zetels. Dat is het hoogste aantal in twee jaar.